(μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15)

Εξάσκηση στα μαθηματικά και συμμετοχή σε μαθητικούς διαγωνισμούς.

(υπεύθυνη: κα Ν. Ποντίκη, καθηγήτρια Αγγλικών)

(μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 40)

 

Οι μαθητές ενημερώνονται και προβληματίζονται πάνω σε διεθνή κοινωνικά, περιβαλλοντικά και πολιτικά ζητήματα, ενώ ταυτόχρονα γίνεται η προετοιμασία για τη συμμετοχή τους στο μαθητικό συνέδριο MUN, που διοργανώνει το σχολείο μας.

(υπεύθυνος: κ. Αναγνώστου, καθηγητής πληροφορικής)

(μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 14)

Διερμηνευτής της ΓΛΩΣΣΑΣ

Ο Διερμηνευτής της ΓΛΩΣΣΑΣ είναι ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον ανάπτυξης αλγορίθμων σε μορφή ψευδοκώδικα, ειδικά σχεδιασμένο για τη ΓΛΩΣΣΑ προγραμματισμού που

διδάσκεται στο πλαίσιο του μαθήματος «Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον» (ΑΕΠΠ) της Γ΄ Γενικού Λυκείου.

Είναι εγκεκριμένος από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ως κατάλληλος για εργαστηριακή χρήση στη Β/θμια εκπαίδευση και έχει διατεθεί σε όλα τα σχολεία μέσω του πακέτου Αλγοριθμική και Προγραμματισμός του ΥΠΕΠΘ.

(υπεύθυνος: κ. Παλόγλου )

(μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15)

 

Στον όμιλο Εικαστικών δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να πειραματιστούν με διαφορετικά υλικά και τεχνικές σε ατομικό και ομαδικό πλαίσιο, ενώ, ταυτόχρονα, επιχειρούνται συμμετοχές σε διαγωνισμούς, δημιουργία κατασκευών για το Χριστουγεννιάτικο Bazaar κ.ά.

Επιπλέον, σε αυτόν τον όμιλο, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παρέμβουν εικαστικά σε χώρους του σχολείου, με σκοπό την οικειοποίηση του άμεσου περιβάλλοντος της καθημερινότητάς τους. Παράλληλα, αναλαμβάνουν την εικαστική επιμέλεια των μεγάλων εκδηλώσεων του σχολείου.

(Υπεύθυνος καθηγητής: Κατερίνα Κωνσταντινίδου, Ζωή Μιχάλαρου)

Αγαπάς τη μουσική ;

Παίζεις κάποιο μουσικό όργανο; Σου αρέσει να τραγουδάς; Έλα να φτιάξουμε μαζί τη μπάντα του «ΠΛΑΤΩΝΑ» και τη χορωδία του!

Ήχοι , νότες, μελωδίες θα μας ταξιδέψουν και θα μας ενώσουν στη προσπάθειά μας αυτή.

Μην ξεχάσεις, εκτός από το μουσικό όργανο να φέρεις μαζί το χαμόγελο και τη θετική σου διάθεση! Άσε τη μουσική να παίξει….

Σε περιμένουμε με χαρά!

(υπεύθυνος: Αντώνης Μαρκοζάνης, CHEF)
(Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15)

Αναγνωρίζοντας την αξία της σωστής και ισορροπημένης διατροφής τα παιδιά του ομίλου μας θα αποκτήσουν διατροφικές συνήθειες οι οποίες συμβάλλουν στη σωματική και ψυχική τους ανάπτυξη. Ταυτόχρονα θα μάθουν να επιλέγουν τις κατάλληλες πρώτες ύλες, να αξιοποιούν τα τοπικά και εποχικά προϊόντα, να τα συνδυάζουν σωστά ώστε να παράγουν νόστιμα και θρεπτικά πιάτα. Επειδή θα μαγειρεύουν σε ομάδες, θα αναπτύξουν και τις δεξιότητες της συνεργασίας, της οργάνωσης και της ικανότητας να ακολουθούν οδηγίες για την επίτευξη του στόχου. Και ας μην ξεχνάμε το γεγονός ότι η γαστρονομία είναι στοιχείο πολιτισμού της χώρας μας.

(υπεύθυνος: κ. Ευσταθίου)

(μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15)

To ακρωνύμιο STEAM προέρχεται από τους όρους Science Technology Engineering Arts Mathematics και χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες οι

οποίες σχετίζονται με τους τομείς της Επιστήμης της Τεχνολογίας της Μηχανικής και των Μαθηματικών αλλά ακόμα και των τεχνών.

Η εκπαίδευση STEAM ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από την ανάγκη να συνδεθεί άμεσα η εκπαιδευτική διαδικασία με την καινοτομία. Η τρισδιάστατη εκτύπωση (3D Printing) είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα διαδικασίας η οποία μπορεί να ενταχθεί στην εκπαίδευση STEAM.

Το 3D Printing έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως μια νέα βιομηχανική επανάσταση οπού η παραγωγή μετατοπίζεται στα χέρια των καταναλωτών. Σήμερα είναι εφικτό να ‘’εκτυπώσουμε’’ πολλά από τα αντικείμενα που χρειαζόμαστε ακόμα και στο σπίτι μας παρακάμπτοντας την κλασσική γραμμή παραγωγής όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Αναμφισβήτητα το 3D printing είναι μια διαδικασία εκδημοκρατισμού της παραγωγής.

Ο όμιλος STEM των Εκπαιδευτηρίων μας ακολουθώντας τις αρχές του ”STEM Education” αποσκοπεί στο να βελτιώσει τις δεξιότητες των μαθητών σε θέματα που σχετίζονται με τις επιστήμες και την τεχνολογία. Μέσα στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές θα εκπαιδευτούν στην χρήση προγραμμάτων τρισδιάστατης σχεδίασης αλλά θα μυηθούν και στις λεπτομέρειες του 3D Printing (Τρισδιάστατη Εκτύπωση).

Θα σχεδιάσουν και θα εκτυπώσουν τα δικά τους αντικείμενα και θα έρθουν σε επαφή με κάποιες πολύ βασικές ιδέες μηχανολογικού σχεδίου και αντίστροφης μηχανικής (reverse engineering).

Από αυτή την διαδικασία οι μαθητές θα αναπτύξουν δεξιότητες οι οποίες θα αποτελέσουν εφόδιο για το μέλλον τους ανεξάρτητα από την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν στις σπουδές τους.

Υπεύθυνη: κ. Μαρία Ιατρίδη (εκπαιδευτικός, δημοσιογράφος, συγγραφέας)

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 14

 

Έχουμε φωνή! Και έχουμε την καλύτερη φωνή. Αυτή των παιδιών… Οι μαθητές γίνονται μικροί δημοσιογράφοι και δημιουργούν τη δικιά τους διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή! Προκειμένου να φτάσουν εκεί ξεκινούν ένα όμορφο ραδιοφωνικό ταξίδι που τα έχει όλα μέσα.

Επίσκεψη σε ραδιοφωνικό σταθμό, συνομιλίες με έμπειρους δημοσιογράφους, γνωριμία με κανόνες ραδιοφώνου, ορθοφωνία, σημαντικότητα είδησης, ρεπορτάζ, μουσική…

Μέσα από αυτόν τον όμιλο εξασκούνται δεξιότητες όπως συνεργασία, κριτική σκέψη, δημιουργικότητα, αυτενέργεια, επικοινωνία…

Τελικό προϊόν οι live εκπομπές των μαθητών με θέμα αποκλειστικά της αρεσκείας τους -μέσω του syzefxi web radio- τις οποίες μπορείτε να ακούτε και οποιαδήποτε άλλη στιγμή καθώς θα ηχογραφούνται και θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του σχολείου.

Στον… αέρα του Πλάτωνα όλα μπορούν να συμβούν!

(Υπεύθυνη: Άρτεμις Παπασκαρλάτου)

(Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 14)

Τα παιδιά εξασκούνται στη δημιουργία λογικών, ηθικών και συναισθηματικών επιχειρημάτων, στη δομή και στην εκφορά του λόγου, στον εσωτερικό διάλογο και στον τρόπο που επικοινωνούν με το ακροατήριο, για να πείσουν τελικά ότι η άποψή τους είναι σωστή. 

Πώς μπαίνει η ρητορική στη ζωή μας;

Ο ρήτορας “δικαιούται” να λέει ψέματα;

Πώς συνδέεται η ρητορική με την ελευθερία της γνώμης;

Ποια είναι η θέση της ρητορικής στα Social Media;

Η συμμετοχή στη συζήτηση δίνει στα μέλη μια βελτιωμένη προοπτική για τον κόσμο γύρω μας, μια ευρεία άποψη με διαφορετικές προοπτικές για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τη δημόσια σφαίρα. Η ομάδα μας μαθαίνει να ακούει και να πείθει. Σταδιακά, μαθαίνει να χρησιμοποιεί την επίσημη μορφή συζήτησης που απαντάται σε διαγωνισμούς. Ο στόχος είναι οι μαθήτριες/μαθητές Γυμνασίου του Πλάτωνα, όταν φτάσουν στο απαιτούμενο επίπεδο προετοιμασίας, να συμμετάσχουν με επιτυχία σε διάφορα τουρνουά.

(υπεύθυνη: κα Δουβογιάννη)

(Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων 12 και μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 16)

 

Αφορά δεξιότητες που πρέπει να έχει κάποιος για να ενεργήσει σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Χωρίζεται σε 2 μέρη, αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών (εγκεφαλικό, καρδιακό, ατύχημα σπονδυλικής στήλης κ.α) και σε δευτερευούσης παροχής βοήθειας (τραυματισμοί, σπασίματα κ.α). Το μάθημα περιλαμβάνει ειδικά σενάρια, στα οποία καλούνται οι μαθητές να ανταπεξέλθουν.

(*Λόγω COVID υπάρχουν οδηγίες, ώστε να μην γίνεται mouth to mouth αλλά απλή περιγραφή. Ο οργανισμός EFR είναι πιστοποιημένος παγκοσμίως και στην Ελλάδα (αναγνώριση που δεν έχουν άλλοι αντίστοιχοι οργανισμοί)

(Υπεύθυνος: κ. Πανουσόπουλος)

(μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 12)

Όλοι μας γνωρίζουμε το καράτε ως άθλημα. Δεν ξέρουμε όμως ότι, ενώ συγκαταλέγεται στις πολεμικές τέχνες, είναι το κύριο άθλημα του οποίου η γνώση μάς επιτρέπει να προστατεύουμε τον εαυτό μας, να διασφαλίζουμε την ακεραιότητά μας και την υγεία μας. Το καράτε, όπως βέβαια κάθε τεχνική αυτοάμυνας, θα πρέπει, για να έχει αποτέλεσμα, να διδάσκεται από έμπειρους και αναγνωρισμένους από τη ΓΓΑ προπονητές.

Το καράτε προσφέρει πάρα πολλά:

· Βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος.

· Αύξηση της ταχύτητας και της εκρηκτικής δύναμης.

· Αποφυγή αρνητικών συνηθειών και ώθηση στην υγιεινή διατροφή.

· Πειθαρχία

· Ανάπτυξη του θάρρους. Καταπολέμηση του φόβου και της δειλίας.

· Αυτοπεποίθηση

(Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. Χαλκίδη)

(Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 16)

Διαλείμματα, διαγωνίσματα, συζητήσεις με εκπαιδευτικούς ή συμμαθητές, αθλητισμός, αγώνες… Η καθημερινότητα του σχολείου αποτελείται από ένα σωρό ερεθίσματα για τους μαθητές, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν συναισθήματα είτε ευχάριστα είτε δυσάρεστα. Όλα αυτά διοχετεύονται στην επικοινωνία των παιδιών και ενδέχεται να δημιουργούν εντάσεις, ακόμα και συγκρούσεις.

Στον όμιλο Έκφρασης και Επικοινωνίας μέσα από δραστηριότητες όπως ζωγραφική, επιτραπέζια παιχνίδια, κατασκευές, ταινίες και παιχνίδια ρόλων θα μάθουμε:

-πώς να επικοινωνούμε αποδοτικά

-ποια είναι τα χαρακτηριστικά που βοηθούν μια ομάδα να λειτουργήσει σωστά

-πόσο σημαντικό είναι να ακούω ενεργητικά τους άλλους

-πόσο μεγάλη σημασία έχει να καταλαβαίνω και να εκφράζω αυτό που νιώθω με λόγια

-τι σημαίνει να συναισθάνομαι τους γύρω μου

Στόχος του ομίλου είναι τα παιδιά να περάσουν καλά, να αποφορτιστούν από την ένταση της εβδομάδας, να εκφράσουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς τους, αλλά και να μάθουν να συνεργάζονται αποδοτικά.

Ο όμιλος απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών.

(Υπεύθυνος καθηγητής: Μ. Κώτσος)

(Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 16)

 

Ελάτε μαζί να γνωρίσουμε τη μεγάλη ποικιλία των παραδοσιακών χορών από τα διάφορα μέρη της Ελλάδας και να μαθουμε τα τραγούδια που τους συνοδεύουν, καθώς και τα μουσικά όργανα κάθε περιοχής. Ο χορός λειτουργούσε πάντα σαν μια αόρατη κλωστή, που έδενε άρρηκτα την κοινότητα επιβεβαιώνοντας την κοινή της πορεία στο παρελθόν και στο μέλλον. Πιστεύουμε ότι σε μια εποχή όπως η σημερινή, που ενισχύεται με διάφορους τρόπους η απομόνωση, το τραγούδι, η μουσική και ο χορός είναι το μέσο, για να έλθουν τα παιδιά σε επαφή μεταξύ τους και να νιώσουν τη χαρά της ομαδικότητας.

(Υπεύθυνη: κ. Χριστίνα Νιάρχου)

Μαθαίνοντας μέσα από τη δημιουργία: Αναπτύσσουμε δεξιότητες, δημιουργούμε ερεθίσματα και υποστηρίζουμε την προσωπική έκφραση του κάθε παιδιού σε έργα τριών διαστάσεων. Οι τέχνες εκπαιδεύουν στην ανάλυση προβλημάτων και στην έκφραση των συναισθημάτων των παιδιών. Μέσα από την δημιουργία λύνουμε προβλήματα.

(Yπεύθυνη: Νατάσα Σαπουνά)

 

To Mindfulness (Ενσυνειδητότητα, στα ελληνικά) είναι μία πρακτική της επιστήμης της Ψυχολογίας, στην οποία μέσα από βιωματικές ασκήσεις και θεματικές συζητήσεις, μαθαίνουμε να επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην παρούσα στιγμή, σκόπιμα και χωρίς κριτική. Τα τελευταία χρόνια διδάσκεται ευρέως στο εξωτερικό σε διάφορες δομές (όπως σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικά κέντρα, επιχειρήσεις κ.α.), καθώς έχει αποδειχθεί ότι επιφέρει πολλά οφέλη, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Λέξεις-κλειδιά: Ηρεμία, Κατανόηση, Επικοινωνία, Αντίληψη.

(Υπεύθυνος: Βάιος Πρίγκας)

(Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων έως 12 παιδιά)

 

Το Κρίκετ παίχτηκε για πρώτη φορά στη νότια Αγγλία τον 16ο αιώνα. Μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα, είχε εξελιχθεί σε εθνικό τους σπορ. Η επέκταση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας είχε ως αποτέλεσμα την εξάπλωση του αθλήματος και από τα μέσα του 19ου αιώνα να πραγματοποιούνται οι πρώτοι διεθνείς αγώνες.

Το κρίκετ παίζεται τόσο σε κλειστό χώρο (indoor cricket) όσο και σε ανοιχτό χώρο (outdoor cricket). Παίζεται επαγγελματικά σε Πακιστάν, Ινδία, Αυστραλία, Δυτικές Ινδίες, Νότιο Αφρική, Μεγάλη Βρετανία, Καναδά, Ζιμπάμπουε, Σρι Λάνκα κ.α., όπως επίσης και σε 53 Ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή παίζεται σε περισσότερο από το μισό πληθυσμό της γης.

Οι μαθητές του ομίλου θα μπορούν να συμμετέχουν σε πρωταθλήματα κρίκετ εντός της Ελλάδας.

(Υπεύθυνη: Γιούλη Βλαχοδημήτρη)

(Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15)

 

Η γιόγκα είναι ένας τύπος σωματικής άσκησης που προέρχεται από την αρχαία Ινδία και την ασκούν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Η λέξη “γιόγκα” προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα “yuj” που σημαίνει “ένωση” ή “συνένωση”. Πιστεύεται πως η γιόγκα φέρνει το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα σε ισορροπία μεταξύ τους. Τα κύρια μέρη της περιλαμβάνουν στάσεις, ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμό.

(Υπεύθυνος: Γιώργος Ρίζος)

(μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 12)

 

Το σκάκι είναι ένα πνευματικό άθλημα που διασκεδάζει τα παιδιά, ενισχύει την επίδοσή τους στα μαθήματα και, όπως έχει αποδειχθεί μέσα από έρευνες, αναπτύσσει την κριτική τους και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Το μάθημα γίνεται με ασκήσεις και επίδειξη παρτίδων μέσα από σκακιστικό πρόγραμμα στους διαδραστικούς πίνακες, παίζονται, όμως, και παρτίδες.