Με πολύ μεγάλη χαρά, μοιραζόμαστε μαζί σας μία ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για το Σχολείο μας και τον ιδρυτή του, Παναγιώτη Παπαδόπουλο.  Ο Πρόεδρός μας τιμήθηκε με το παράσημο του Αξιωματικού του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα της Γαλλικής Δημοκρατίας! Με αυτήν τη διάκριση αναγνωρίζεται η  προσφορά του στην Παιδεία και η συμβολή του στην υλοποίηση κοινών ελληνογαλλικών δράσεων στη σχολική εκπαίδευση, αφού, από νωρίς, όχι μόνο καλλιέργησε τη Γαλλική γλώσσα και την πολυγλωσσία στον Πλάτωνα, αλλά στήριξε και πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν το γαλλικό πνεύμα και τη ζωντανή σχέση του με την Ελλάδα.

Στιγμιότυπο από την παρασημοφόρηση του Προέδρου του Σχολείου μας, κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλου, ως Αξιωματικός του Ακαδημαϊκού Φοίνικα

Πρόκειται για μια από τις υψηλότερες διακρίσεις στη Γαλλία, για επιδόσεις και επιτεύγματα στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Θεσμοθετήθηκε από τον Ναπολέοντα τον Α’ το 1808, προς τιμήν διακεκριμένων ακαδημαϊκών δασκάλων του Πανεπιστημίου του Παρισιού. Σήμερα, τιμώνται με διάταγμα του Γάλλου Πρωθυπουργού, προσωπικότητες από όλο τον κόσμο και σε όλα τα επιστημονικά πεδία, που συνεισφέρουν ενεργά, στη διάδοση του Γαλλικού Πολιτισμού και των Γραμμάτων,  μέσω του έργου και της κοινωνικής τους δράσης.

Το διάσημο του Αξιωματικού του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα, επέδωσε στον κ. Παπαδόπουλο ο Nicolas Eybalin, σύμβουλος πολιτιστικής συνεργασίας και πολιτιστικής δράσης και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας, σε μια ειδική, λιτή τελετή, το βράδυ της Δευτέρας 11 Απριλίου 2022, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Το διάσημο του Αξιωματικού του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα, επέδωσε στον κ. Παπαδόπουλο ο Nicolas Eybalin

Ο  Πρόεδρός μας, ευχαριστώντας για την τιμή προς στο πρόσωπό του και το Σχολείο μας, αναφέρθηκε στην κοινή ιστορική πορεία Ελλάδας και Γαλλίας τα τελευταία 200 χρόνια, σημειώνοντας τους σημαντικούς σταθμούς επαφής στη σκέψη, στην τέχνη και στους αγώνες για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Μίλησε για τον τρόπο που τον καθόρισαν οι ανασκαφές της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην πατρίδα του, την Τεγέα, όταν μικρό παιδί έπαιζε δίπλα στα αρχαία αγάλματα, που αναδύονταν το ένα μετά το άλλο, μπροστά στα μάτια του, μέσα απ’ το χώμα. Και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους Γάλλους αρχαιολόγους, που έφεραν στο φως αριστουργήματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, τα οποία μας παρέδωσαν, φέρνοντάς μας σε επαφή με πολύτιμα κομμάτια της ταυτότητάς μας.

Ο Πρόεδρός μας, ευχαριστώντας για την τιμή προς στο πρόσωπό του και το Σχολείο μας, αναφέρθηκε στην κοινή ιστορική πορεία Ελλάδας και Γαλλίας τα τελευταία 200 χρόνια.

Ολοκληρώνοντας τις ευχαριστίες του ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε όλους τους εργαζόμενους στη Γαλλική Πρεσβεία και στο Γαλλικό Ινστιτούτο, να επισκεφθούν την Αρχαία Τεγέα και να θαυμάσουν το έργο των προγόνων του εκεί, ενώ η κ. Βάσια Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Σπουδών του Σχολείου μας,  πρόσφερε  αντίγραφο της κεφαλής της Υγείας, που βρέθηκε στην περιοχή και φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Σκόπα το 490 π.Χ.

Την εκδήλωση, λόγω της πανδημίας και των προδιαγραφών που έβαλε το Γαλλικό Ινστιτούτο, παρακολούθησε εξαιρετικά περιορισμένος αριθμός καλεσμένων, στενοί συνεργάτες και φίλοι, που για 53 χρόνια συντρόφευσαν τον ιδρυτή του Πλάτωνα στο εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό του έργο. Δεν ήταν δυνατόν να είστε εκεί όλοι οι εξαιρετικοί Εκπαιδευτικοί, που με τις γνώσεις και το πάθος σας κάνετε πράξη και εμπλουτίζετε καθημερινά το όραμα για μια σύγχρονη, ανθρωποκεντρική παιδεία, οι εργαζόμενοι σε κάθε τομέα του Σχολείου, που φροντίζετε να παραμένει κάθε στιγμή ένα Σχολείο-Οικογένεια, οι μαθητές μας και οι Γονείς που μας εμπιστεύεστε, μας στηρίζετε και μας δικαιώνετε από την πρώτη ημέρα. Η δική σας επιλογή να είστε μέλη της κοινότητας του Πλάτωνα, έκανε δυνατή και σήμερα δίνει νόημα σ’ αυτήν τη διάκριση. Εκ μέρους του Προέδρου μας, σας ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό.

Στιγμιότυπο από την παρασημοφόρηση του Προέδρου του Σχολείου μας, κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλου, ως Αξιωματικός του Ακαδημαϊκού Φοίνικα

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την τελετή στο επίσημο κανάλι των Εκπαιδευτηρίων “Ο Πλάτων” στο YouTube εδώ.

Η παρασημοφόρηση, αλλά και η προσωπικότητα και το έργο του Παναγιώτη Παπαδόπουλου παρουσιάστηκαν -έως αυτήν τη στιγμή- εκτενώς στα ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ και στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ και στα παρακάτω διαδικτυακά ΜΕΣΑ:

NEWS 24/7

TA NEA

Huffington Post

Kalimera-arkadia.gr

915 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ