H Μεγάλη Έκθεση των πρώτων χρόνων (PYP Exhibition) διοργανώνεται από τους μαθητές της Ε’ Δημοτικού. Είναι η μεγάλη τελική εκδήλωση με την οποία η σχολική κοινότητα γιορτάζει τη λήξη των πρώτων χρόνων του ΙΒ και ταυτόχρονα οι μαθητές παρουσιάζουν τα στοιχεία που έχουν κατακτήσει ως ΙΒ μαθητές.

Η έρευνα και η προετοιμασία διαρκεί 3 μήνες, από τον Ιανουάριο μέχρι την άνοιξη και το τελικό αποτέλεσμα παρουσιάζεται στο Open Day του σχολείου. Το θέμα της Μεγάλης Έκθεσης επιλέγεται από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της Ε’ Δημοτικού. Τα παιδιά δουλεύουν ομαδικά, διερευνητικά και εις βάθος, πάνω στο θέμα που έχουν επιλέξει, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών (μεντόρων) που αναλαμβάνουν την κάθε ομάδα μαθητών και οι οποίοι είναι δάσκαλοι του σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί της τάξης έχουν τη γενικότερη εποπτεία της Μεγάλης Έκθεσης. Στόχος όλων των εκπαιδευτικών είναι να συμμετέχουν υποστηρικτικά στις διαδικασίες, αφήνοντας χώρο στους μαθητές να οργανώσουν και να δουλέψουν μόνοι τους το θέμα.

Συμμετοχή της Κοινότητας

Στη διαδικασία της προετοιμασίας της Μεγάλης Έκθεσης συμμετέχει όλη η σχολική κοινότητα. Αρχικά, οι μεγαλύτεροι μαθητές, που έχουν ήδη οργανώσει Μεγάλη Έκθεση, συζητούν με τους μαθητές της Ε’ Δημοτικού και μοιράζονται μαζί τους την εμπειρία τους. Αλλά και οι μαθητές των υπολοίπων τάξεων του Δημοτικού εμπλέκονται πάντα στη διαδικασία, μέσω δράσεων στις οποίες συμμετέχουν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας αλλά και μέσω της παρακολούθησης της τελικής παρουσίασης. Οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν ως μέντορες ή και υποστηρίζοντας την προετοιμασία σε τομείς της ειδικότητάς τους. Ακόμα, οι Γονείς του σχολείου προσκαλούνται από τους μαθητές για ομιλίες και παρουσιάσεις, που θα βοηθήσουν τα παιδιά να ερευνήσουν το θέμα τους και βέβαια, όλοι οι Γονείς του Σχολείου παρακολουθούν την τελική Έκθεση. Τέλος, στις περιπτώσεις που κάποιες δράσεις των μαθητών λαμβάνουν χώρα εκτός σχολείου, συμμετέχει και η ευρύτερη τοπική κοινότητα.

Αξιολόγηση της Μεγάλης Έκθεσης

Η αξιολόγηση στο PYP είναι συνεχής, με στόχο την ανάπτυξη όλων των στοιχείων των μαθητών, αλλά και την ανατροφοδότηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το ίδιο λοιπόν ισχύει και στην περίπτωση της Μεγάλης Έκθεσης. Για την αξιολόγηση αυτή χρησιμοποιούνται διάφορα εργαλεία:

  • Ο ατομικός φάκελος αξιολόγησης του κάθε μαθητή (Portfolio)

Σε αυτόν φυλάσσεται όλο το υλικό που συλλέγουν και δημιουργούν οι μαθητές κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους, όπως και φυλλάδια αυτοαξιολόγησης που συμπληρώνουν μετά από τις δραστηριότητές τους.

  • Το ημερολόγιο μαθητή (journal)

Το συμπληρώνουν τα ίδια τα παιδιά, καταγράφοντας κάθε φορά το τι έκαναν στην τάξη και το τι χρειάζεται να κάνουν ή να ερευνήσουν την επόμενη φορά. Η ποσότητα και το περιεχόμενο των σημειώσεων του κάθε μαθητή αποτυπώνει την υπευθυνότητα, τον ενθουσιασμό και την πορεία του.

  • Οι σημειώσεις – παρατηρήσεις των υπεύθυνων εκπαιδευτικών και μεντόρων (anecdotal records)

Αποτελούνται από φωτογραφίες, βίντεο και σημειώσεις για ολόκληρη την τάξη, τις ομάδες ή και τους μαθητές ατομικά.

  • Παρουσιάσεις μαθητών

Κάθε φορά που έχουν μαζέψει υλικό από την έρευνά τους, το παρουσιάζουν στην τάξη. Η συχν΄ότητα, το υλικό και ο τρόπος παρουσίασης, δίνουν σαφή εικόνα της πορείας τους.

  • Πόντοι επιβράβευσης (point system chart)

Οι ομάδες έχουν συχνά την ευκαιρία να ψηφίσουν, επιλέγοντας τις καλύτερες εργασίες και δράσεις των συμμαθητών τους, εξηγώντας την επιλογή τους. Οι νικητές συλλέγουν πόντους επιβράβευσης.